luni, 19 decembrie 2011

Un altfel de Mos Craciun

    De prin lume auzite sau din altele citite, stim cu totii ca exista numeroase versiuni ale lui Mos Craciun;
ba e un mosulet bun si bland, rotofei, cu obraji rosii care imparte daruri copiilor buni si pe care il stim de Mos Craciun, ba un crai sau trei chiar, ce vin tocmai de la Betleem incarcati de cadouri pentru copilasi, ori un Christkind, care ar fi copilul Iisus, imbracat in alb, ce imparte dulciuri, sau un pitic imbracat in rosu, Tomte, caruia ii place laptele cu orez si care piteste cadourile pentru a fi cautate, ori Strega Buffana sau Heiliger Nicolaus.
    Toate versiunile par acceptabile si chiar daca ni se par mai aparte, le acceptam ca obiceiu"-i obicei.
Cel mai straniu, auzit de mine a fost cel ce imparte cadouri , pe 25 sau 26 decembrie, aici, in Catalonia (Catalunya-varianta catalana): un cagatio ---hahahahah--- pardon, dar nu ma pot abtine. In traducere ar fi un trunchi ce "kk" cadouri, scris in versiunea fina.

                                                                                                   sursa foto : wikipedia

Cu cateva zile inainte de Craciun, se aseaza intr-un colt acest trunchi de lemn, picat cu ochi, nas si gura si se inveleste cu o mantie rosie. I se pune in fata resturi de mancare sau fructe. Si pentru a putea "defeca cadouri", respectivul se loveste usor cu un bat si i se canta versuri specifice. De obicei, cadourile constau in dulciuri si obiecte mici, pentru ca darurile mari sa le aduca Regii magi. Semnul ca nu mai are cadouri, este ca va defeca usturoi, o ceapa sau va urina.
Acum acest trunchi nu e chiar urat, pare haios, insa cum i se spune si ce ar face el, ramane pentru aprecierea fiecaruia.
Desi am vazut, am respectat, am admirat sau ne-a amuzat fiecare metoda prin care se aduce cadouri de Craciun, totusi noi ramanem, la a noastra : traditionalul Mos Craciun sau Mos Gerila (cum il stiam in perioada comunista), versiunea moderna a Mosului Nicolae.
Astazi ii acceptam pe amandoi "Mosi" si darurile sunt binevenite oricat de multe ar fi.
   Mai e putin, zile numarate, mult asteptate de copilasi, chiar si de parinti sau bunici, pana cand vom gasi cadourile sub bradutul impodobit. Chiar daca nu prea il prindem pe Mos in flagrant, atunci cand lasa darurile, nu mai conteaza, bucuria si magia momentului e incomparabila.

2 comentarii:

  1. Amuzant trunchiul acesta de copac, frumusel asa dar cum aduce el cadouri nu ma prea incanta nici pe mine:P, tot Mosul e cea mai sigura varianta:p.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiam de varianta cu trunchiul dintr-un program pentru copii la care se uita fiica mea. Teletubbies, se numeste, si e DVD-ul de Craciun, si arata obiceiuri din diverse culturi,printre care si acest trunchi impodobit si batut cu bete. Mi s-a parut amuzant :-)

    RăspundețiȘtergere