marți, 19 iunie 2012

Acest curs

Cursul prenatal sau de pregatire a mamicii pentru nastere e destul de interesant. O asistenta "matrona"(denumirea specifica moasei) tare draguta, pare foarte iscusita in meseria ei, atat verbal cat si practic.
Noi, vreo zece mamici, unele dintre noi deja la a doua experienta si patru-cinci tatici.
Asistenta incantata de participarea taticilor, cum sa nu !
Sala, dotata cu un ecran mare, cu proiector, table pentru scris si desenat explicatiile, saltele si pernute; singura obiectie e ca nu are aer conditionat, doar un jalnic ventilator, ce nu face fata, oricat s-ar roti spre noi. Macar ca au asezat cursul la orele diminetii, pana la 11.
Noi toti, distribuiti pe scaune, in semicerc.
Prima ora si un sfert e parte teoretica, explicatii, intrebari, raspunsuri, curiozitati, nelamuriri, opinii, iar restul, pana la doua ore e pentru diferite miscari, flexiuni, pozitii, strategii de respiratie- intr-un cuvant exercitii. Ascultam cuminti pe asistenta si exersam ca si ea, odata cu ea.
Mi-amintesc de cele cateva ore de curs prenatal cand fusesem insarcinata cu Diana, si alea prinse catre sfarsit (ca nu ma anuntase nimeni, din timp)...incomparabile cu acestea: numai niste imagini si teorie pe un ecran, fara prea multa participare dar si fara acea daruire a asistentei. Ni s-a vorbit mult atunci despre boli, vaccinuri si prea putin despre ce era cu adevarat important; cursul nu prea si-a exercitat rolul, or poate am pierdut eu partea aceasta, care a fost la inceput.Oricum nu ieseam de acolo incantata si cu lucruri foarte noi pentru mine, desi urma sa fiu pentru prima data mamica. Mai mult ma informam acasa, citind carti sau pe internet.
Acum chiar imi face placere sa merg, sunt destinsa, se simte empatia imprejur. Nu se formeaza prietenii, poate nici nu ne vom reintalni vreodata, dar acolo toate avem aceeasi problema, aceleasi simtaminte si vom trece prin aceeasi experienta, desi diferita de la o persoana la alta. Prinzi incredere in tine, parca uiti teama si te face sa fii darza pe stiinta ta, putand contrazice sfaturile primite din toate partile si sfarama mituri:

- nu sta picior peste picior in sarcina avansata, ca dauneaza/deranjeaza pe bebe---- ba din contra, poti sta cum  poti si cum iti  este confortabil
- nu dormi pe burta, ca nu e bine (o mamica de la curs, in 29-30 de saptamani doarme si acum pe burta, ca poate si se simte bine)
- nu te lasa pe vine, ca e o pozitie rea pentru bebe---- din contra, e destul de confortabil sa-ti mai sprijini burta pe picioare, facandu-i loc intre ele. Doar ca tu nu vei rezista prea mult. Unele mamici nasc perfect in aceasta pozitie.
- sa nu faci baie in timpul sarcinii-----de ce nu daca in apa te simti bine. Conditia este ca apa sa nu fie mai fierbinte decat temperatura corpului. In plus, azi am aflat, ca in timpul contractiilor, ca sa fie mai suportabile, poti face dus destul de cald pe zona spatelui sau baie calda pentru a ajuta la dilatatie.
- nu merge foarte mult, ci odihneste-te mai mult---- din contra mersul pe jos si miscarea fac sa te obisnuiesti cu efortul ce trebuie depus la nastere si iti pastreaza tonusul. Doar ca intervine oboseala si ai nevoie sa te odihnesti.

Un comentariu:

  1. bine ca sunt astfel de cursuri, bine ca poti merge la ele, te relaxeaza, te incurajeaza, cum ai spus, te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere