duminică, 11 septembrie 2011

Sagrada Familia











Intr-o mica plimbare, am admirat exteriorul faimosului templu in stil gotic al lui Antoni Gaudi. Pana acum nu am ajuns prin zona, ma gandeam ca atunci cand o sa o fac va fi cu tot cu biletul de intrare. Ca sa ai parte de un ghid, mi se pare ca trebuie facuta rezervare dinainte. Insa astazi am vazut ca pur si simplu turistii isi puteau cumpara un tichet individual si se intra usor. (probabil fara ghid)
Nu parea nici foarte aglomerat, dar eu iesisem cu Diana doar la plimbare si "cascat gura".
Catedrala e impresionanta (inca neterminata), prin maretia ei, prin marime, prin arhitectura si este atractia turistica cea mai pupulara/populata a Barcelonei. Ca si turist, nu poti pleca din Barcelona fara sa fi vazut/vizitat "Sfanta Familie".
Se spune despre templu ca, desi e cel mai cunoscut fapt al lui Gaudi, nici nu a fost initiat de catre el, si nici nu a fost terminat.
Gaudi a luat carmele constructiei dupa demisia arhitectului Francisco de Paula Villar si abia era terminata o parte subterana a criptei. Insa el nu a preferat planurile originale, ci a schimbat aproape radical forma edificiului cu un plan mai ambitios si mai indraznet.
Si-a dedicat restul vietii doar acestui plan maret, dorind sa termine fatada ce reda "Nasterea" pentru ca aceasta sa ramana exemplu continuatorilor sai.
Proiectul avea un total de 18 turnuri, dintre care 12 mai joase (dedicate apostolilor), 4 mai inalte dedicate evanghelistilor, altul superior, dedicat Fecioarei , iar cel care ar fi trebuit sa troneze ar fi fost dedicat lui Iisus.
Catedrala de astazi are doar 8 turnuri din cele 12 , conform proiectului si totusi produce atata admiratie. Cand opera va fi terminata, va fi una dintre cele mai impozante creatii ale omului.(se preconizeaza ca ar fi necesari 30 de ani).
Imagini si din interior se pot vedea aici.
Inspiratie

2 comentarii:

  1. Oooo, Gaudi. Unul din preferatii mei in materie de arhitectura. :)
    A fost inspirat si initiat de Eugene Viollet-le-Duc. Operele sale gotice, de domeniul fantasticului, sunt pur si simplu geniale.

    RăspundețiȘtergere