Si in sfarsit le veni randul faimoaselor macarons. Si da, parerea mea, sunt dupa asteptari, gust fin, elegante si sunt un rasfat al papilelor gustative; nu stiu cum sunt cele din comert, dar ale mele sunt fenomenale la gust; e adevarat ca aspectul s-a incapatanat sa iasa la iveala, dar sunt hotarata sa mai incerc pana ce-mi reusesc;
din aceeasi compozitie, unele au crapat de ciuda (probabil pentru ca au ramas albe, culoarea lor naturala), cele galbene au iesit cel mai bine, desi franjurii specifici de la baza nu s-au dantelat prea mult, iar cele maronii s-au pleostit iar la copt au crapat groaznic, suparandu-se ca le-am lasat la urma.
De vreo doi ani am adunat vreo patru retete, iar acum am gasit o a cincea pe care am probat-o: am facut crema din ciocolata amaruie si a iesit minunat contrastul intre gustul bezelei si cel al cremei.
pentru cine vrea sa indrazneasca pretentioasele prajituri las reteta pe care am pus-o eu in aplicare
Pentru baza:
225 gr. de zahar pudra; 125 gr. de migdale macinate fin; 3 albusuri de ou; un praf de sare; 25 gr. de zahar tos
Crema:
60 gr. de smantana pentru frisca; 100.gr. de ciocolata alba; 10 gr. de unt
Eu am modificat crema, cu ciocolata amaruie si lapte, se poate folosi orice crema ferma pe care o stiti.
In robot sau la blender se amesteca migdalele macinate si zaharul pudra, apoi ce cerne totul prin sita sa ramana amestecul foarte fin. Albusurile se bat spuma cu praful de sare, pana se in punctul de a se intari, apoi se adauga in ploaie zaharul tos si se continua baterea pana la fermitate. Peste albusuri se adauga migdalele si se amesteca delicat cu spatula sau lingura de lemn pana se omogenizeaza bine.
Se umple posh-ul sau un colt de punga si pe tava in care se pune hartie de copt, se aseaza gramajoare egale de bezea, cu distanta de 2 cm intre ele. Apoi se loveste usor tava de masa incat albusurile sa se aseze foarte bine si sa ramana fine la suprafata. Se lasa tava sa se odihneasca cel putin 30 de minute pana sa se formeze la suprafata albusului un fel de pojghita lucioasa.
Se incalzeste cuptorul la 160 de grade si se coc 12-15 minute, apoi se lasa la racit.
Crema se face intr-un castron in care s-a rupt ciocolata in bucatele peste care se adauga smantana fierbinte. Se bate crema si se adauga untul apoi se tine crema o ora la rece. Bineinteles aceasta crema se poate face prima, inainte de a face bezeaua.
Apoi se unesc cojile de bezea cate doua formandu-se macaronul.
Sfaturi utile: perioada de formare a pojghitei la suprafata albusului, inainte de coacere, este foarte importanta, altfel se crapa albusul la coacere.
albusurile trebuie sa fie fara urma de galbenus
zaharul pudra este bine sa fie din comert, nu facut in casa, pentru ca anteriorul are concentratie de amidon , ceea ce e necesar
compozitia, cat si crema se pot colora dupa gust si originalitate
Aceasta este reteta, eu am facut intocmai, si unele au iesit bine, altele nu, proababil mai sunt secrete pe care fiecare trebuie sa le descopere.
De aici cred ca rezulta si costul elevat al macaronului din comert.
Bafta cutezatoarelor!
Singura poza:
Tu esti o cutezatoare, dar ma tenteaza putin si pe mine, recunosc.
RăspundețiȘtergereNu va doresc pofta, ca sunt convinsa ca a fost!