marți, 1 martie 2011

PRIMAVARA

Imi amintesc orele de limba romana din clasele primare, mai ales atunci cand incepea un nou sezon.Ni se dadea sa facem ca teme pentru acasa , compuneri de genul: primavara, iarna, etc.
Of, uram sa fac compuneri, mai ales cand nu aveam nici pic de inspiratie; fugeam repede la biblioteca din sufragerie si imi scoteam vreo 3-5 carti, le rasfoiam bine si incercam sa retin cuvintele frumoase ale autorilor, dupa care ma chinuiam sa le imbin ca sa-mi iasa si mie fraze ca ale lor. Si acum imi zic: ce timpuri!

Si pentru ca suntem la inceput de primavara si pentru ca m-a invaluit nostalgia timpurilor trecute, dedic aceasta compunere, pe care am gasit-o aici din intamplare, rasfoind site-urile :

" Primavara, fiica cea mai tanara a batranului an, cea aducatoare de bucurie si voie buna a sosit si la noi cu alaiul ei de flori, lumina si culoare.

Totul e invaluit in mantia de lumina a soarelui, care mangaie bland pamantul si toate vietatile. Bolta albastra se oglindeste in apele limpezi ale raurilor. Zilele sunt mai blande si mai lungi, iar noptile mai scurte.

Primavara a asternut peste tot un covor multicolor. Campurile si dealurile au inverzit, iar livezile se pregatesc sa dea in floare. In paduri , muschiul copacilor e moale ca o perna de puf, iar brazii care abia si-au lepadat mantia de nea privesc mandri catre soare. In desisuri a albit floarea ghiocelului si un parfum usor de toporasi se raspandeste la adierea vantului din amurg.

Primavara a trezit lunca la viata .Fluturii zburda , albinele harnice isi incep dulcele zumzet prin flori.Gandaceii si carabusii dorm la soare ,dezghetandu-si aripioarele si piciorusele.Pasarile calatoare par niste vaslasi pe marea cerului albastru.Randunica cea vesela,turturica,sturzul ciripesc in deschiderea marelui concert al primaverii

Si oamenii se bucura de aceasta renastere a naturii.Ogoarele rasuna de duduitul tractoarelor si zumzetul harniciei.In livezi oamenii curata pomii,iar in gradini sapa pamantul sa puna rasaduri.

Cu mantia plina de lumina ,primavara imparte din pocalul ei tinerete,voiosie si culoare.Sa ne bucuram toti de acest minunat martisor primit in dar de la blanda primavara.
"----------incheiat citatul.O PRIMAVARA FRUMOASA !!!!

Un comentariu:

  1. Frumoasa poezia si imaginile,dar la noi ninge la ora asta.Poate vine primavara mai repede la voi,ca la noi nu se stie.Sa aveti zile minunate.Pupici.

    RăspundețiȘtergere