vineri, 24 iunie 2011

La Noche de San Juan

    
     Se considera ca fiind cea mai mare festivitate a Barcelonei, ziua Sfantului Ioan (in traducere) si se sarbatoreste intens in noaptea de 23 iunie. Este un omagiu adus verii, odata cu inceperea solstitiului de vara si relationat cu nasterea Sf. Ioan Botezatorul, cel ce a pregatit lumea pentru venirea lui Iisus.
Este numita "noaptea vrajitoarelor" sau "la noche de fuego"-noaptea de foc deoarece in fiecare coltisor al provinciei Barcelona, sunt focuri artificiale, petarde, pocnitori, dansuri in strada, muzica si distractie, insa locul cel mai aglomerat si in centrul atentiei il constituie plaja. Mobilele vechi sunt transformate in lemne pentru foc si plajele sunt luminate de vapaile focurilor.
Conform Wikipedia, focul este sarbatorit ca simbol al abundentei, al puritatii si al fertilitatii si pentru "a da mai multa putere soarelui", intrucat incepand cu urmatoarele zile acesta va fi din ce in ce mai putin rezistent, zilele devenind mai scurte.
Noaptea e putin propice somnului, zgomotul este pretutindeni si de amploare. Aerul e incarcat de fum si cerul plin de "fulgere" luminoase.
Se sarbatoreste cu cina in aer liber, cu familia si de pe masa este nelipsit dulcele traditional de forma rotunda (ce ar semnifica soarele), plin de fructe confiate si creme delicioase.
Imaginile sunt spectaculoase, preluate din diferite surse:


    Eu am reusit sa filmez mai mult zgomot decat imagine-la ora 23.00, desi incepusera dupa 21.30 cand incepuse sa se intunece si odata cu intunericul au crescut si in intensitate. Ultimele zgomote auzite de mine au fost in jurul orei 2 in zori...va imaginati mai bine de 4 ore de vacarm, si cu ferestrele deschise mai si tresaream la cate o pocnitura.


































Un comentariu: