marți, 9 martie 2010

Traditionali mucenici moldovenesti









Dupa cum stiti, astazi sunt cei 40 de mucenici, sarbatoare ce mereu pica in postul mare.
Si mie imi place aceasta zi pentru ca de mica mama facea mucenici sau sfintisori, cum le spunem noi.
Imediat va prezint reteta, care e ieftina si cu putine ingrediente, numai potrivita acestor timpuri de criza. Si de post, bineinteles.

1500 grame de faina, o lingurita de sare, 2 linguri de zahar, putina margarina, drojdie cat o nuca mai maricica, o cana de nuci macinate amestecate cu zahar vanilat, miere de albine.

Se framanta un aluat din faina cu sarea, zaharul, margarina si drojdia dizolvata intr-un pahar de apa calduta. Se adauga apa calda peste acestea incat sa iasa un aluat potrivit de tare.
Il lasati la crescut in loc caldut cam jumatate de ora.
Impartiti aluatul in 40 de bucatele(ca de aia se numeste 40 de mucenici) si modelati 8-uri pe care le asezati in tava unsa cu ulei.


Puneti tava in cuptorul in prelabil incalzit,la 200º si ii lasati sa se rumeneasca. Pentru a se rumeni frumos, puteti trece peste ei o pensula cu apa dulce, inainte de a-i pune in cuptor.
Ii scoateti si cat sunt inca calduti ii ungeti cu miere de albine apoi ii treceti prin nuca cu zaharul.

Bon Apetit!!!!




Trebuia sa va fi prezentat ieri toate acestea, dar cum nu am avut timp nici de scris , nici de facut, astazi le-a venit randul , mai ales ca am papat calzi si crocanti, proaspeti scosi din cuptor.

Daca le plac piticilor, eu zic ca puteti aplica reteta si in alte zile ale anului, nu numai acum, o puteti face cu ou si lapte, cu scortisoara sau diverse arome si nu mai zic ca va puteti juca cu aluatul in diferite forme de cifre, litere sau ce va mai trece prin minte,alaturi de micile ajutoare din casa.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu