miercuri, 6 aprilie 2011

Portocaliu , alb, verde

Afara e un miros imbatator, mai ales daca iesi pe racoarea diminetii sau in dupa-amiaza tarzie, cand incepe sa adie vant venit de pe mare. Miroase a flori albe de portocali. Desi sunt mai rar plantati in aceasta zona, totusi acum isi fac simtita prezenta .
In aceasta epoca primavarateca, portocalii inca mai dospesc de fructe anterioare, dar reusesc in acelasi timp sa infloreasca  si raspandesc un iz de citrica proaspata.
Produsul obtinut prin distilatia acestor flori de portocali acri se foloseste pentru aromatizarea prajiturilor, dar si ca remediu pentru diferite dureri.
Traditional, prin macerarea petalelor in alcool, se poate obtine parfum sau colonie "de casa".

"Azahar" e denumirea (cu provenienta araba) atribuita florilor din arborii cu fructe acre: portocali si lamai.
E o incantare sa vezi alte doua culori vii in toata coroana verde !

5 comentarii:

  1. ne primiti si pe noi in vizita acolo unde e soare si portocaliu? sa mai scapam si noi de griul de aici ca tare ne-am saturat... off ce mi-e dor de Spania ... de aerul de acolo, de lumina de acolo si de oamnii de acolo (in special cei din sud-est), calmi, prietenosi si zambitori... sper sa mai ajung macar o data in viata pe acolo. imbratisari multe!

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa fie atat de imbatator. Superb.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare frumos pe acolo, pe la voi! Interesante şi informaţiile despre florile de portocal. Mulţumim pentru parfumul exotic pe care ni-l trimiţi!

    RăspundețiȘtergere
  4. sigur ca va primim, macar cu gandul, pe la noi, daca altfel nu puteti...dar repede , repede, ca stiti ca se duc florile

    RăspundețiȘtergere