marți, 12 aprilie 2011

Ziceri "de 3 ani"

"Mie nu-mi place sa dorm!"
"Nu vreau sa dorm la amiaza!"....astea sunt replicile Dianei aproape zilnice.
Desi multora li se pare normal ca un copil de varsta ei sa sara peste somnul de pranz , eu totusi o consider prea mica ca sa o faca (inclusiv pediatra a ramas surprinsa ca inca mai doarme)
Acum e perioada cand i se defineste cel mai bine personalitatea, spune "nu " cu vehementa, "da" hotarator si de putine ori sunt abateri de la "cum zice/vrea" ea.
A capatat o oarecare dependenta de desenele animate si nu de oricare, are trei serii favorite, pe care le-ar vedea zilnic. Ca sa o privez o zi de televizor sau calculator, ar trebui sa fim in afara casei sau respectivele sa nu functioneze sau unul din noi sa ii fie fiecare moment la dispozitie cu jocuri noi, langa jucariile/cartile ei.
Si cum jumatate din zi e doar cu un parinte acasa, nu e usor sa faci fata si ei si bucatariei, sau si ei si altor activitati domestice, simultan.
Ea se plictiseste in bucatarie cu mine, iar daca as dori sa ma ajute la curatenie, de exemplu, vrea sa faca exact acelasi lucru ca si mine si cu aceleasi ustensile; din cauza asta apar "neintelegeri" care sfarsesc cu plansete si suparari, mai mult ale ei.
Toate astea ma fac de multe ori sa visez la o casa cu ograda (sa nu zic curte), o sansa pentru Diana de a petrece mult timp in aer liber, lucru care i-ar aduce oboseala fizica i-ar calma spiritele.

Dar am degenerat de la ideea pe care incepusem, voiam sa consemnez alte perlute de-ale ei, spuse la of, suparare rezultata in urma stoparii desenelor animate si ascunderii telecomenzii tv.
Dupa aproximativ un sfert de ceas in care a plans (mai mult fara lacrimi) si tipat ca nu vrea sa doarma, a cedat oarecum:
"bine, fac nani, dar nu inchid ochii...!"
Apoi dupa ce s-a asezat pe perna:
"sa stii ca o sa-mi fie rau daca fac nani". Eu o conving ca nu are cum sa-i faca rau somnul.
Ea nu ramane mai prejos: "atunci daca dorm, o sa ma manance lupul sau bichos cu dintii mari" (traducere bichos=paraziti, animale daunatoare)

De la aceste raspunsuri, care au fost exact inainte de a adormi, au trecut , uitandu-ma acum la ceas, exact 3 ore....oare diseara la cat pune geana pe geana??!!

5 comentarii:

  1. Ce simpatica este...
    Eu deja am renuntat sa o mai culc la pranz pe Iulia. Nu mai reusesc. Mai mult ma oboseste pe mine decat sa o adorm pe ea. Dar seara pica lata :o)
    De la varsta asta se observa din ce in ce mai clar personalitatea copilului.
    Cat despre treburile pe care le fac eu si vrea sa le faca si ea, cu aceleasi intrumente... oooofff, cata bataie de cap mi-a dat si mie chestia asta... In timp o sa ii treaca, dar nu de tot. Bafta multa. Va pup.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Vad ca e super isteata. Daca a pornit cu hotarare "Nu" si a vazut ca nu tine...a trecut la conditii "dorm dar nu inchid ochii". Daca a vazut ca nici asta nu merge, a trecut la a te speria pe tine " mi se face rau daca dorm" :)))
    A aplicat 3 strategii la un singur lucru. Iti dai seama cat de inteligenta e? Sa te tii mai incolo :))

    RăspundețiȘtergere
  3. da, angi si eu renunt de multe ori , dar ajungeam sa ne certam seara pentru ca mofturile isi spun cuvantul.
    Lille, vad ca te amuza situatiile, las ca o sa te vad vreodata si pe tine...pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Mariana, la cat sunt copiii de inteligenti in ziua de azi, mi-e frica. Zau ca mi-e frica.
    Il am pe Dimitri, nepotelul meu, si ma face cum vrea el. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce scumpa trebuie sa fie!imi place enorm perioada asta a lor , abia astept sa o aud si eu pe Daria conversand :).Cat despre somnul de la amiaza si eu aud mamici care imi spun ca dupa 2 ani si ceva incep sa sara peste somnul e la prans.si mie mi se pare ca sunt inca mici si au nevoie de pauza aia de 2 ore de somn.Om vedea , daca ne vom confrunta cu perioada asta!Pupici Dianei!

    RăspundețiȘtergere