sâmbătă, 7 mai 2011

Esponjitas

Dimineata la 7.30- 7.35 m-a trezit nevoia fizica si n-am mai putut dormi, poate si din cauza ca in timpul saptamanii ma trezesc la 7.45 sa o pot pregati pe Diana pentru gradinita.
Cum era liniste in casa, m-am apucat de citit. Acum citesc Rose Madder (El retrato de Rose Madder), de Stephen King, imi place cartea, destul de interesanta, despre violenta domestica si cu nuante fantastice, am cautat pe net sa vad daca s-a turnat si un film , dar nu, cica Hollywood-ul nu ar fi interesat de astfel de subiecte, pacat, ar fi fost un film foarte bun. Si m-am mirat tare ca in romaneste nu e tradusa, cel putin asa am vazut informatii pe net.
Nici nu mi-am dat seama ca deja se facuse ora 9.00, ca am auzit misunand la Diana in camera, ma gandeam ca s-a trezit devreme. Tiptil, am simtit-o ca ma priveste de dupa coltul peretelui, a mers asa, ca venea fara papucei, o alta placere de-a ei de-a simti marmura rece sub talpi, spre disperarea mea, mai ales in anotimpul rece.
A venit repede in bratele mele si mi-a luat cartea. O sustinea in manutele-i mici, putin prea grea pentru ele, apoi a lasat-o usor sa se sprijine pe pieptu-i si cu un deget urmarind randurile, a inceput sa "citeasca": spunea povestea Scufitei Rosii. A dat pagina, s-a asezat mai bine si m-a intrebat: "acum vrei povestea cu 3 purcelusi?"
Eu am dat afirmativ din cap si ea a inceput  sa mormaie despre casele purcelusilor, despre lup. Insa in poveste au intervenit si personaje reale precum Bea, apoi a amintit de Montilla, de fosta ei locuinta.
Are multe amintiri pe care le tine vii, pot spune, aproape zilnic. Rar trece vreo zi in care sa nu mentioneze vreo persoana sau loc din vechiul orasel in care a trait.
Cand ne-am mutat, inainte si dupa acest moment, mereu am vorbit ca ei ii va fi cel mai usor in acomodare, ca e prea mica si asta e un avantaj, o va ajuta.
Dar se pare ca, desi e perfect adaptata la noul mediu, mintea ei retine mai mult decat ne asteptam si ca ea e cea care ne tine zilnic conectati cu vechile cunostinte, prieteni si locuri.
E minunata mintea unui copil incepand cu aceasta varsta, e un buretel ce absoarbe informatii si  multe raman pentru totdeauna intiparite. E momentul oportun sa-l lasi sa acumuleze, sa ii oferi diversitate, sa ii oferi mult ca sa poata alege ce ii place si cu siguranta ii va ramane imprimat.

7 comentarii:

  1. Ce neplacut e,ca atunci cand ai putea dormi mai mult sa nu poti,dar astea sunt refelexele si n-ai ce face.Mintea unui copil e minunata,mai ales cand e copilul tau cel frumos si istet.Va pupam dulce.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stii ca amintirile astea, daca le va repeta des si ii vor fi tinute proaspete, le va avea multi ani de acum incolo. Sa nu te astepti sa uite, mintea lor e asa cum spui tu , ca un buretel.
    Imbratisari si bucurii!
    vavaly

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumoase sunt momentele astea ale diminetilor de weekend, cand realizezi ca ai suficient timp sa te rasfeti cu copilul tau, si il tii in brate si il privesti si el spune ce-i trece prin cap, iar tu ai timp sa asculti fiecare cuvintel... Sunt momente nepretuite. Eu le ador.

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos ca iti citeste ea, si Eli abia cara cartile mele si citeste din ele, cica...
    Asa e cu burtele, partea buna e ca Diana absoarbe doar amintiri frumoase si asta o va ajuta sa creasca armonios.
    Va imbratisam!

    RăspundețiȘtergere
  5. Da si eu ador diminetile de week-end mai ales daca suntem acasa toti 3, si chiar nu imi displace sa ma trezesc inaintea lor, imi place sa-i privesc dormind, sa umblu tiptil prin casa, sa imi beau cafeaua la tv cu sonor incet sau cu cartea in mana.
    Si eu as vrea sa retina doar amintirile frumoase ale vietii

    RăspundețiȘtergere
  6. Ah! Ce frumos! Abia astept momentul in care Matei imi va citi si mie povestile lui preferate! Va imbratisez cu mare drag, Maria!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, asa este, mintea unui copil este minunata iar Diana este si mai minunata. Stii, de cate ori citesc aici despre ea parca mi-o si imaginez. Mi-e tare draga, vorbesc serios.
    :)

    RăspundețiȘtergere